Spring naar content

Verdraaid mooi!

Naast het metrostation Bullewijk in Amsterdam, op loopafstand van de ArenA bevindt zich Amstel III. Dit gebied was voorheen bestemd voor kantoorgebouwen, maar wordt getransformeerd tot een gemengde stadswijk waar wonen, werken, winkelen, onderwijs en voorzieningen worden gecombineerd in een parkachtige omgeving. Het is de bedoeling dat deze groene omgeving mensen stimuleert om veel te lopen, fietsen en gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Het woningaanbod wordt zeer divers en varieert van koopwoningen tot sociale en huurwoningen in het midden en hogere segment. Binnen dit gebied wordt door ontwikkelaar Wonam onder andere het nieuwbouwproject The Ensemble verwezenlijkt.

In opdracht van bouwbedrijf Cordeel zal Yver Techniek in samenwerking met Bosman Bedrijven het gros van de technische installaties op dit fantastische project verzorgen. De bouw van The Ensemble is in het eerste kwartaal van 2022 gestart en zal naar verwachting tweede kwartaal 2025 worden opgeleverd.

Beeldbepalend
Na de sloop van de bestaande kantoorgebouwen die momenteel in volle gang is, start op korte termijn de daadwerkelijke nieuwbouw die bestaat uit twee bijzondere, beeldbepalende woontorens van 115 en 98 meter hoog. Architectenbureaus Van Belle & Medina en CONIX RDBM Architects nemen het markante ontwerp voor hun rekening. De hoogste toren heeft een bijzondere gedraaide gevel waarmee de sokkel en de plinttoren tot één geheel verweven. Recht tegenover deze toren is de lagere woontoren die een kleine hoekverdraaiing heeft voor een op zichzelf staand gevoel. Het derde bouwdeel is de sokkel met zes bouwlagen en een dubbel hoge, transparante plint om een maximale relatie met het omliggende aan te gaan.

Combinatie wonen, werken en voorzieningen  
In de twee torens worden 592 huurappartementen gerealiseerd en een zes-laagse plint met diverse voorzieningen op de begane grond, waaronder horeca, een gezondheidscentrum, een ondergrondse parkeergarage voor 250 auto’s en op de eerste tot en met zesde laag 20.600 m2 aan kantoorruimte. Door middel van ‘pockets’ en luifels worden entrees tot de woontorens, kantoren, fietsenstalling en de andere voorzieningen gemarkeerd. Al met al beslaat The Ensemble ruim 84.000m2 (BVO).

Gezonde leef- en werkomgeving  
Vergroening, verduurzaming en een gezonde woon-werk omgeving wordt steeds belangrijker. Ook bij het project The Ensemble ligt daar de nadruk op vanuit zowel gemeente Amsterdam als de ontwikkelaar. Bij het project The Ensemble wordt (voor de kantoren) hierbij gestreefd naar een BREEAM-Excellent certificering.

Samenwerking 
Yver Techniek zal met samenwerkingspartner Bosman Bedrijven de verschillende technische installaties in de appartementen, kantoorruimtes en voorzieningen voor haar rekening nemen.

Dennis Heer, projectmanager Yver Techniek: “Het mooie aan deze samenwerking met Bosman is dat we goed afstemmen waar we elkaar het meest optimaal kunnen versterken. Bij dit fantastische project betekent dit dat Yver Techniek en Bosman Bedrijven samen verantwoordelijk zijn voor alle installaties. We opereren niet los van elkaar, het is een gezamenlijke teamprestatie.

Uitdagend 
De hoogte van een bouwproject zoals The Ensemble met haar 115 meter hoge toren, is logistiek wel een uitdaging, omdat zowel mensen als materieel de hoogte in moeten. Daarnaast is de ruimte op de bouwplaats ook beperkt aangezien het zich midden in een reeds bestaande wijk bevindt; buiten de parkeeruitdagingen moet dus bijvoorbeeld ook de voorraadbeheersing ‘lean’ en ‘just in time’ zijn.”

Start installatietechniek 
De installatietechniek zit nu in de fase van de engineering, het model is recentelijk beschikbaar gesteld waardoor modelleren en berekenen nu mogelijk is. Het daadwerkelijk installeren zal in de zomer van 2023 aan bod komen en in Q2 van 2025 wordt dan alles opgeleverd en overgedragen.

Partners: Wonam | Cordeel | Yver techniek | Eteck | Hoogendoorn | Spie | HC RT | HC KP | Vink Systemen | TRILUX | Fagerhult |